Site Havelterberg (Amerikaanse basis)

Op Havelteberg heeft een aantal jaren, 31 jaar om precies te zijn een Amerikaanse kazerne gestaan. Ook wel “site” genoemd. Op deze site lagen atoombommen opgeslagen (zegt men).

De site heeft van 1961 tot 1992 dienst gedaan als opslagplaats van nucleaire munitie van het amerikaanse leger. Op deze site hebben een groot aantal nederlandse dienstplichtige soldaten van de koninklijk Landmacht sitewacht gelopen.

Deze sitewacht duurde een week, de soldaten verbleven dan op de site.

 

 

 De site was opgebouwd uit 2 grote langwerpige bunkers voor de nucleaire munitie, 4 torens waarvan 1 betonnen, 3 naar binnen gerichte bunkers en een langwerpig wit gebouw, verder waren er 2 hekken, buiten de hekken had men nog een gordel van schuttersputten gegraven.

Deze schuttersputten waren op ongeveer 10m van de hekken gegraven. Op ongeveer 50m voor de site stond een bunker dit was de laatste checkpoint voor de site, op de weg had men spaanse ruiters in de weg gestoken, deze bestonden uit lange ijzeren staven die schuin uit de weg staken. Voor de poort stonden deze spaanse ruiters ook opgesteld. Op ongeveer 150m voor de laatste checkpoint stond een wachthuisje met slagboom en ook weer spaanse ruiters, hier zat tevens een garage bij met 2 jeeps voor alarmpatrouilles, maar als 1e kwam je langs de legeringsgebouwen van het amerikaanse leger, dit was een aparte kazerne en bestond uit ongeveer 4 legeringsgebouwen en een stroomhuisje. Verder was er om de hele site een open vlakte van ongeveer 100m, buiten deze 100m was er nog een gordel van rollen prikkeldraad (scheermesdraad) gelegd.

 De site van Havelterberg is veelvuldig in het nieuws geweest door de vele demonstraties van de vredesbeweging, als ik me niet vergis is er in 1980 zelfs een waarschuwingschot gelost, dit gebeurde toen de demonstranten optrokken naar de poort van de site en begonnen te gooien met o.a verfbommen en stenen.

 Helaas is de site van Havelteberg gesloopt in 1999, alleen de oude betonnen toren staat er nog. Mocht u ooit in de buurt zijn ga dan eens kijken, je kunt er tevens lekker wandelen.